Concordia a pregatit acest document ca sa se asigure ca voi veti locui si lucra in siguranta in UK, deci va rugam sa-l cititi cu atentie.
Intotdeauna tu trebuie sa ai grija de siguranta personala si de asemenea sa fii atent sa nu daunezi sigurantei altor persoane.
In UK atat angajatul cat si angajatorul au responsabilitatea legala sa respecte regulile de Igiena si Protectia Muncii. Aceasta inseamna ca tu trebuie sa fii atent la Igiena&Protectia Muncii cat timp te afli pe teritoriul UK. Probabil, in UK este pus un accent mai mare pe Igiena&Protectia Muncii decat in tara ta.
INFORMATII DESPRE SECURITATEA VOASTRA LA FERMA
Prin lege, angajatorul vostru trebuie sa va ofere informatii despre Igiena si Protectia Muncii imediat ce ati ajuns la locul vostru de munca. Acesta trebuie sa fie parte din cursul introductiv in primele zile.
Daca nu intelegi detalii despre o activitate sau daca o consideri periculoasa, discuta cu managerul tau.
In interiorul fermei sunt postate note despre igiena si protectia muncii. Tu trebuie sa intrebi unde sunt acestea in momentul cand ajungi la ferma. La Ferma sunt persoane responsabile cu Primul Ajutor (First Aid) si pe acele persoane trebuie sa le contactezi în caz de urgenta si tu trebuie sa te asiguri ca stii cine sunt.
Cand se intampla vreun accident tu trebuie sa stii ce sa faci, cui sa raportezi, unde sa suni pentru primul ajutor si unde este amplasata trusa de Prim Ajutor (First Aid).
La locul tau de munca pot fi anumite lucruri periculoase cu care tu nu esti obisnuit. Un lucru periculos (hazard) este orice poate cauza un accident (harm). Se asteapta din partea ta ca sa lucrezi cu atentie si sa nu creezi pericole pentru tine si colegii tai. Aceasta include pericole nedorite – creezi posibilitatea ca cineva sa alunece sau sa se impiedice.
Daca (si cand) te simti bolnav sub orice forma, trebuie sa anunti persoana responsabila de aceasta din cadrul fermei.
Instalatiile de gaz si electricitate din caravanele voastre au fost verificate de ingineri de specialitate. Este responsabilitatea voastra sa nu folositi aceste echipamente daca prezinta defectiuni si sa raportati aceasta conducatorilor fermei.
FOC
Nu scoate bateriile de la alarma pentru fum. In bucatarii sunt paturi pentru incendii, fii sigur ca stii sa le folosesti si nu le folosi pentru altceva.
Asigura-te ca stii unde se afla instructiunile privitoare la incendii.
Tu trebuie sa le citesti ca sa stii:
- unde se afla stingatoarele in locul tau de cazare,
- ce trebuie sa faci in caz de incendiu,
- unde se afla iesirea de (siguranta) incendiu si
- unde se afla locul de intalnire.
Iesirile de siguranta (incendiu) nu trebuie niciodata blocate.
Daca cumva are loc un incendiu, activeaza alarma.
Nu incerca sa stingi un incendiu decat daca:
- acesta este mic,
- daca nu ai fost instruit cum se lupta impotriva incendiilor si
- daca nu prezinta riscuri.
Altfel, paraseste cladirea sau locatia incendiului. Odata ce un incendiu este pornit, cea mai buna metoda dloc. e a evita periclitarea vietii (pentru tine ca si pentru cei de langa tine) este sa stai departe de acel Din aceasta cauza, evacuarea trebuie sa aiba loc rapid.
Intotdeauna paraseste locul de munca imediat ce suna alarma.
RIDICATUL
A ridica greutati este intotdeauna un lucru periculos. Devine un risc mai mare atunci cand ridici greutati de unul singur sau atunci cand nu folosesti cu atentie tehnica de a ridica.
Riscul este si mai mare atunci cand suprafata pe care calci nu este stabila. Daca ai de ridicat des greutati, exista pericolul de a-ti deranja spatele, dar acesta nu este singurul pericol cauzat de ridicarea de greutati.
Nu incerca sa ridici nimic pana nu stii sigur cat de greu este acel lucru. Pentru a ridica lucruri mai grele, indoaie genunchii si tine spatele drept. Fii atent atunci cand ridici lucruri ascutite.
FOLOSIREA UTILAJELOR (MASINILOR)
Ti se poate cere sa operezi diferite utilaje (masini) pe perioada lucrului. Cu siguranta vei lucra aproape de aceste utilaje.
Foloseste masinile si utilajele numai daca ai fost instruit si daca ai permisiunea fermierului pentru aceasta. Modalitatea de a opera masinile în siguranta nu este intotdeauna evidenta (poate necesita anumite explicatii tehnice).
Fii constient ca este periculos sa folosesti scurtaturi atunci cand operezi un utilaj. Unele masini (utilaje) pot avea sisteme de siguranta pentru cei ce le folosesc (diferite carcase sau aparatori de protectie). Nu le demonta! NU trebuie sa porti haine largi, bijuterii cand operezi utilaje(masini) iar parul lung trebuie legat la spate – altfel poti fi ranit.
Daca vezi o piesa la masina (utilaj) care prezinta defectiuni, trebuie sa raportezi imediat angajatorului tau.
ELECTRICITATE
Folositi numai echipamente dotate cu sistemul britanic de alimentare (3 pini la stecher, nu 2). Daca ti-ai adus anumite echipamente electrice de acasa, cumpara un adaptor. Principalul pericol la electricitate este ELECTROCUTAREA. Foloseste numai echipamentele electrice pentru care ai fost instruit. Atunci cand echipamentele electrice se supraincalzesc, pot cauza incendii. Rasturnarea echipamentelor electrice poate cauza explozii. Tu trebuie sa faci o verificare a echipamentelor electrice inainte de a le folosi. Daca echipamentele electrice cu
care lucrezi se deterioreaza atunci tu trebuie sa raportezi imediat angajatorului tau.
Echipamentele cu defectiuni nu trebuie folosite pana nu au fost reparate de o persoana calificata. O eticheta va arata data ultimei verificari.
VEHICULE
Tractoarele si accidentele de tractor sunt cauza principalelor accidente in agricultura.
Se poate intampla sa fie vehicule in actiune langa tine cand lucrezi, si acesta poate fi pericolul cel mai mare la care trebuie sa fii atent. Vehiculele si cei care merg pe jos trebuie sa fie separati unii de altii pe cat posibil. Este posibil sa fie zone special amenajate pentru cei care merg pe jos si tu trebuie sa te afli in interiorul acestor zone cand umbli in jurul fermei. Fii atent la orice vehicul se misca pe langa tine si acorda o atentie speciala celor care merg cu spatele (in marsarier) sau intorc. Bunurile transportate in vehicule trebuie sa fie fixate si securizate.
Numai angajatii cu permis adecvat vor fi autorizati sa le conduca. Tu trebuie sa te asiguri ca nu conduci vreun vehicul la munca fara permisiunea fermierului si fara a avea permisul necesar. Nu condu un vehicul cu prietenii tai inauntru, decat daca ai permisiunea si exista scaune in interior.
Pentru ca vehiculele circula pe parte stanga pe strazile din UK, te rog sa fii foarte atent la directia corecta atunci cand traversezi strada. Iti va lua ceva timp sa te obisnuiesti cu asta.
De asemenea, cand mergi cu bicicleta trebuie sa fii foarte atent. Ciclistii nu sunt foarte usor vizibili pentru soferi, deci foloseste haine deschise la culoare si poate chiar o casca.
Este considerata infractiune (ofensa criminala) folosirea bicicletelor atunci cand ati consumant bauturi alcoolice.
SOFATUL
Tu poti conduce un autovehicul numai daca ai permisul necesar pentru acea categorie si daca ai permisiunea fermierului. Daca conduci un tractor, asigura-te ca este in siguranta inainte de a-l folosi; la fel trebuie sa procedezi cu orice alt vehicul.
ECHIPAMENTE DE PROTECTIE
Angajatorul trebuie sa va asigure echipament de protectie. Daca ti se pun la dispozitie manusi, asigura-te ca le vei si folosi. Unele plante pot cauza mancarimi si aceasta poate fi periculos pentru piele. Daca observi ca pielea ta a fost afectata in vreun mod, te rog anunta imediat supervizorul tau.
LUCRUL IN SOARE SI PE VREME CALDA
Te rog fii atent la riscurile de a lucra afara in zilele fierbinti. Temperatura in UK de obicei nu este prea ridicata insa riscul aparitiei arsurilor solare poate fi ridicat. Protejeaza-ti pielea (haine, creme), foloseste o palarie/sapca care sa-ti tina umbra pe fata si gat si foloseste din belsug creme protectoare. Atunci cand este cald asigura-te ca vei consuma o cantitate mare de apa pentru a preveni deshidratarea.
CHIMICALE
Fermierii pot avea stocuri de produse chimice periculoase sau ingrasaminte care pot afecta sanatatea ta. Stai cu prudenata departe de ele daca nu ai fost autorizat de catre fermier sa le folosesti. Numai persoanele autorizate si instruite pot manipula chimicalele folosite la ferma.
Tine minte: produsele chimice pot fi periculoase chiar daca nu le atingi; pot fi periculoase prin inhalare.
Nu bea nimic din ceea ce gasesti la ferma chiar daca arata ca si o bautura racoritoare.